maalgruppeundersoegelse maalgruppedefinition maalgruppestoerrelse Inzights er eksperter i markedsanalyse

Hvad har opdagelse og nye øjne med implementering og forandringsledelse at gøre?

af | 7. august 2015 | Forandringsledelse, Implementering, Projektledelse

The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes. Marcel Proust

Jeg kom til at tænkte på dette citat som jeg har brugt nogle gange i præsentationer omkring implementering og anvendelse af IT. Hvordan det hænger sammen skal jeg nok komme med en forklaring på. Men pointen er at du behøver ikke nødvendigvis investere i i nye (dyre) it systemer men måske bare have nye øjne på de systemer du allerede har installeret.

installeret men ikke implementeret

Som konsulent hører jeg om mange frustrationer med it systemer der ikke virker som forventet og hvor man ikke synes investeringen står mål med udbyttet. Nogle få gange skyldes det at det simpelthen er et forkert system der er valgt.  Men mange gange er det fordi at systemerne ikke anvendes som de er bygget til. Og det er der flere grunde til: systemerne er ikke sat ordenligt op, medarbejderne ikke uddannet godt nok i at anvende dem, organisationen og arbejdsgangene er ikke tilpasset det nye system og de muligheder det indeholder.

Jeg plejer at sige at systemet er installeret men ikke implementeret. Implementere handler om at tilpasse systemer, forretning, arbejdsgange og mennesker til hinanden i en god proces. Og det er ikke helt let, hverken første anden eller trecitat the real voyage implementeringdje gang. .Jeg har tidligere forsket i implementering af IT systemer og det er bare en kompliceret proces der er ikke nogle lette løsninger – heller ikke selvom sælgeren af it systemet siger der er.  Men det betyder ikke man skal opgive efter første forsøg på implementering og købe et nyt system for så har man bare problemet en gang til. (selvfølgelig i de få tilfælde hvor der er valgt et forkert system) Og nu kommer vi til opdagelserne og nye øjne for det handler ikke om at søge nye landskaber – nye systemer men mange gange om at have nye øjne på de gamle systemer og måder at gøre tingene på.

Det handler ikke om IT

For det er ikke kun it systemerne det handler om  – IT er de seneste 20 år blevet meget mere integreret del at måden vi driver virksomhed – det er ikke bare et værktøj, i mange tilfælde er det selve forretningen. Så de nye øjne skal se på organisationen, forretningsmodellen, måder at arbejde på, kulturen og indstilling til arbejdet. Og det kræver i høj grand struktureret forandringsledelse at implementere it systemer. Men i  mange tilfælde er det en bedre investering at bruge energi på at implementere eller re-implementere sine systemer end at købe nye.

Det kalder vi bedre brug af IT

 

Også posted på linkedin – se kommentarerne