maalgruppeundersoegelse maalgruppedefinition maalgruppestoerrelse Inzights er eksperter i markedsanalyse

3 grunde til hvorfor du ikke skal have en AI-Strategi

af | 4. juni 2024 | AI, Blog, Digitalisering, Forretningsudvikling, Ledelse, Strategi

Eller hvorfor det er vigtigt at din AI strategi er integreret med din forretningsstrategi og hvordan du kan gøre det.

AI buldre derudaf og alle virksomhedsledere er nødt til at forstå og forholde sig til hvordan kunstig intelligens (AI) kan bidrage til virksomhedens forretningsmål.

Nogle virksomheder har taget de første skridt ved at udforme retningslinjer for brug af AI og andre en dedikeret AI-strategi. Men at have en separat AI-strategi er ikke nødvendigvis det der er brug for.  AI bør integreres som en kernekomponent i din overordnede forretningsstrategi. På den måde kan i bedre sikre at  AI kommer til at understøtte strategien og ikke være endnu noget teknologi, der lever sit eget liv.

Her kommer 3 argumenterne for hvorfor og senere følger nogle skridt til hvordan du kan gøre det.

AI er ikke et isoleret værktøj

Kunstig intelligens er ikke bare en enkeltstående teknologi, men en række teknologier, der kan integreres i næsten alle aspekter af en virksomhed. Flere af teknologierne har været brugt i mange år og du har måske nogle af dem? RPR også kaldet software robotter, chatbotter, maskin læring – fx optimering af lagerbeholdning, Forudsigende Vedligeholdelse mv.

AI optimerer allerede, men har et kæmpe potentiale til at optimere og transformere endnu flere funktioner. Derfor giver det ikke mening at isolere AI i en separat strategi. I stedet skal AI være en integreret del af din samlede forretningsstrategi, så du kan udnytte dens fulde potentiale på tværs af virksomheden.

AI skal heller ikke stå alene – men det er AI i samarbejde med mennesker. Det handler om at se på hvor kan mennesker arbejde sammen med AI og hvor kan AI arbejde sammen med mennesker.

Forretningsmål og AI-Implementering bør være alignet

For at få mest muligt ud af AI, bør implementeringen være tæt forbundet med dine forretningsmål. Du skal bruge AI til at nå forretningen mål og ikke bruge AI for at bruge AI.

Når AI er en del af din overordnede strategi, sikrer du, at teknologien anvendes målrettet til at opnå specifikke resultater, som er vigtige for din virksomhed. Dette kan forbedre effektiviteten, øge omsætningen og skabe nye vækstmuligheder.

Kultur og organisatorisk forandring

At indarbejde AI i din forretningsstrategi handler også om at skabe en kultur, der er åben for innovation og forandring. En succesfuld AI-implementering kræver ofte en ændring i arbejdsprocesser og tankegang – vi går mod en dagligdag hvor vi i mange virksomheder vil arbejde naturligt sammen med AI. Ved at integrere AI i den overordnede forretningsstrategi signalerer du til dine medarbejdere, at AI er en prioritet og en integreret del af virksomhedens fremtid.

Hvordan integrerer du integreret AI i din forretningsstrategi?

Hvad skal AI bidrage til?

AI skal understøtte din strategi. Hvis i kører efter low cost – så sæt ind på at bruge AI til at effektivisere. Hvis du går efter kvalitet eller differentiering – så se hvor AI kan hjælpe med at øge kvaliteten. Er målet at afhjælpe rekrutterings og bemandingsproblemer  – så brug AI til at spare på medarbejderne.

Identificer Forretningsområder med Størst Potentiale

AI er rigtig god til nogle ting – og rigtig dårlig til andre ting. Brug AI der hvor det er stærkt. Start med at identificere hvilke områder af din virksomhed, der vil have størst gavn af AI. Dette kan være områder, hvor der er store datamængder, repetitive opgaver eller komplekse beslutningsprocesser. Eksempler kan inkludere supply chain management, hvor predictive analytics kan optimere lagerbeholdningen, eller vedligeholdelse af maskiner. Overvågning af overholdelse af regler og standarder ved hjælp af AI til at analysere data og identificere potentielle overtrædelser til compliance – eller HR området hvor AI kan screene cv’er eller analyser medarbejderdata for at forudsige turnover, identificere træningsbehov mv.

Investér i Data og Teknologi

AI kræver store mængder(men ikke nødvendigvis så store som du tror) data for at være effektiv. Sørg for, at din virksomhed har adgang til de nødvendige data og at i har fokus på at skabe og opsamle gode data. Investér i den rette teknologi og infrastruktur. Dette inkluderer både hardware, software og cloud-løsninger, der kan håndtere AI-applikationer.

Træn og inddrag medarbejdere

AI vil kun være så succesfuld som de mennesker, der arbejder med det. Investér i uddannelse og træning af dine medarbejdere, så de forstår, hvordan AI kan anvendes i deres daglige arbejde. Skab en kultur, hvor innovation og læring er i fokus, og hvor medarbejdere føler sig engagerede og motiverede til at bruge AI.

Start småt og så…

Begynd med pilotprojekter for at teste AI-applikationer i mindre skala. Prøv jer lidt frem og lær af erfaringerne og finjuster jeres tilgang, før I skalerer op til større implementeringer. Dette vil reducere risikoen og sikre, at du opnår de ønskede resultater.

Ønsker i hjælp til at komme i gang med AI eller integrere AI i jeres forretningsstrategi – så tag fat i Maren på 529816 – maren@ilik.gl

Billedet er af Lasse Rindom der holder keynote om AI på BA and beyond konferencen

Glem ChatGPT og brug Copilot – ilik konsulentfirma

Hjælp til at komme igang med ChatGPT – ilik konsulentfirma