Historien om en Hamburgryg og implementering af et IT-system

af | 20. marts 2017 | Forandringsledelse, Projektledelse

en hamburgyg som billede på implementeringNår jeg arbejder med implementering og projektledelse af It projekter, så fortæller jeg ofte en historie.

Det er historien om en hamburgryg. Nærmere bestemt historien om kvinden, der skulle koge hamburgryg.

Og hvorfor gør jeg så det kunne man spørge. Hvad har hamburgryg og It-projekter med hinanden at gøre? Ja, faktisk er det ikke hamburgryggen, men gryden, der har noget med IT at gøre.

Implementering af gryder og IT-systemer

For når man skal have ny IT-system ja, så kan det være nyttet at tænke om over om der er noget der kan gøres anderledes. Om det nye system giver andre muligheder og man derfor kan gøre noget på en anden måde. Men tilbage til:

Historien om Hamburgryggen

En kvinde ville lave hamburgryg til aftensmad, det fik de så tit da hun var barn. Så hun gik i butikken og købte en hamburgryg. Da hun kom hjem tager hun en gryde frem, pakker hamburgryggen op og skærer begge enderne af hamburgryggen inden hun ligger den i gryden med vand. Hun står og ser på hamburgryggen og kommer så til at tænke på hvorfor skærer man enderne af ? Det er et trick hun har lært af sin mor. Hun ringer til sin mor og spørger: “mor, hvorfor skærer man enderne af hamburgerryggen inden man koger den?” Moren svarer: Jamen, det var fordi ellers kunne den ikke være i den gryde vi havde da du var lille.”

Forandringer

Så når vi sidder i diverse projekt workshops og folk siger “jamen, sådan plejer vi at gøre” eller “det har vi altid gjort” – ja, så kan det være godt at spørge om det er en hamburgryg – i betydningen af at når nu vi har fået ny gryde/nyt it system, ja så kan vi måske godt gøre det på en anden måde. Eller med andre ord det gode spørgsmål – hvorfor gør vi sådan? og er den grund stadig en god grund?

Moralen på historien er at:

Det der gav mening at gøre i går, giver ikke nødvendigvis mening at gøre i morgen