maalgruppeundersoegelse maalgruppedefinition maalgruppestoerrelse Inzights er eksperter i markedsanalyse

Digitalisering er ikke bare digitalisering – men minimum 2 forskellige ting

af | 8. marts 2021 | Digitalisering, Forandringsledelse, Forretningsudvikling, Implementering

Det kan godt blive lidt forvirrende når der bliver talt digital transformation, digitalisering, digitale forretningsmodeller og mange af de andre fine ord, for hvad betyder de egentlig? Jeg vil ikke komme med definitioner af det hele – men jeg vil slå et slag for at digitalisering i hvert fald dækker over to forskellige aspekter i en virksomhed:

  • Det ene er Digitalisering- det at digitalisere arbejdsgange og processer. Bedre datamæssig integrationer mellem systemer og naturligvis digitalisering af dokumenter. Der hvor man ved hjælpe af systemer og integration sørger for at virksomheden (kerne)processer bliver digitalisering herunder at kommunikation og indsamling af data og information bliver gjort digitalt.
  • Og det andet aspekt er Digital – en digital forretningsstrategi – altså en digitalisering af forretningsmodellen. Her hvor man tilbyder digitale produkter via en digital platform – ofte som supplement til fysiske produkter.

Eksempler på strategier der går mod digitalisering; Hvor en leverandør af EL ikke bare leverer EL men levere systemer til optimering af dit EL forbrug. Netflix der gik fra DVD’er på postordre til streaming af film og serier. Fra at være en bank der tager imod penge og låner ud til at levere digitalbetaling. Fra Lego til stadig Lego men suppleret af film, spil og digitale universer. Og flyselskaber, der stadig flyver dig fra London til Paris – men tilbyder online booking, digitalt check-in og digitalt boarding pas mv.

Design for Digitalisering bog

De to aspekter hænger naturligvis sammen ved at det er lettere at tilbyde digitale ”produkter” når virksomhedens basis drift/operation er digitaliseret. Men at være digitaliseret fører ikke af sig til digital produkter og digital innovation i forretningsmodellen. I bogen Design for Digital kan man læse hvordan man kan arbejde med begge former for digitalisering for at sikre sin virksomhed kan følge med i den digitale transformation.

Webinar om digitalisering

Hvis du vil høre lidt mere om digitalisering – hvad der er og hvordan du kommer videre med det kan du se et online seminar som Sermersooq Business afholdte under corona-krisen hvor Maren fra ilik fortæller mere om dette.

Ilik kan rådgive og hjælpe dig med hvordan du kan arbejde med begge former for digitalisering. Læs mere om vores ydelser her.

Ilik leverer uafhængig rådgivning om digitalisering og digital strategi, projektledelse og implementering så strategier og digitalisering bliver virkelighed og værdi. Uafhængig betyder at vi ikke har et bestemt produkt eller software vi skal sælge. Vi tager udgangspunkt i hvad der er bedst i forhold til kundens ønsker.