Projekter driver ikke sig selv – de kræver projektledelse

af | 20. februar 2015 | Forretningsudvikling, Implementering, Kommunikation, Projektledelse

Jeg har fået lov at oversætte og bringe denne artikel fra det norske Ledernytt.

Jeg synes den på en fin måde forklarer hvad projektledelse gør. Find original artiklen her: http://www.ledernytt.no/prosjekter-gaar-ikke-av-seg-selv.5689694-112372.html

Du kan aldrig fjerne eller reducere projektlederposten uden at påvirke kvaliteten af leveringen negativt. Drømmen om at tingene opstår uden projektledelse er i bedste fald en mareridt.

Ofte bliver vi bedt om at reducere projektledelse i projekter – dvs. skære ned på antallet af timer. Enten fordi “vi ikke har brug for så meget projektledelse, det er sådan et lille projekt” og/eller “, kan vi ikke bruge nogle af disse timer til andre opgaver?«.

Det er ikke så mærkeligt at det bliver forslået for det kan være lidt svært at forstå, hvad en projektleder rent faktisk gør. Og når man ikke forstår det er det et let sted at nedprioritere – og mindske timerne til projektledelse.

Jeg har en tendens til at sige, at tilstrækkelig og ordentlig projektledelse går ubemærket hen, mens dårlig eller utilstrækkelig projektledelse er meget mærkbart. Det er ofte let at være bagklog og pege på projektledelsen som forbedringsområde i projekter, der mislykkedes – helt eller delvist. Men hvordan kan vi på en let måde synliggøre projektledelse som en succesfaktor i de projekter, der lander sikkert og solidt til den aftalte tid og pris og som overgår forventningerne?

hvad gær og projektledelse har med hinanden at gøre

Illustration: Tuva Sverdstad Eikås

Projektledelse er som gær

Forestil dig, at du skal bage verdens bedste boller. Først sikrer du dig at du har alle de nødvendige ingredienser. Så begynder du at måle op – og på trods af at du kun har en halv pakke gær selvom opskriften siger en hel (det går sikkert fint – gær er gær), kommer du ekstra mel i, mælk, sukker, æg og kardemomme (yum!) – rører alt omhyggeligt sammen og sætter til at hæve. Det skal blive nogle gode boller! En time senere tjekker du dejen, men den er ikke hævet. Hmm, det var mærkeligt. Men du giver ikke op og tænker, at varmen i ovnen nok skal få sat gang i hævningen og sætter pladen med bollerne i ovnen. 15 minutter senere tager du pladen med de hårde og mislykkedes boller ud af ovnen. Skuffende resultat – langt fra hvad du havde forventet, og nu bliver du nødt til at starte helt forfra.

Hvad gik der galt? Ja, du fokuserer på ingredienserne hver for sig – du ville have mere af kun det gode, samtidig med at skar ned på gæren. Gær er i sig selv ikke så spændende eller smager specielt godt, men dens vigtigste opgave er at fremhæve det bedste ved ingredienserne og få dem til at arbejde sammen, så dejen hæver og slutresultatet bliver det bedst mulige. Men hvis der er for lidt gær, kan idet ikke gøre nytte.

Det samme kan siges om projektledelse. Projektlederen er bindeleddet mellem kunden og projektgruppen. Projektlederen sikrer, at ressourcerne får ro til at fokusere og koncentrere sig om opgaven så de kan levere værdi for hver time de arbejder – og kunden får dermed et solidt slutresultatet.

Hvis du derimod skærer i projektledelse bliver det endelige resultat ikke så godt som du havde håbet på. Vær ikke bagklog men beregne den korrekte dosis projektledelse fra starten. Selv med de bedste ressourcer til rådighed, bliver projekter ikke vellykket – Det kræver tilstrækkelig og ordentlig projektledelse!

Forfatter Hilde Rudi Olsen