maalgruppeundersoegelse maalgruppedefinition maalgruppestoerrelse Inzights er eksperter i markedsanalyse

Implementeringskraft spiser Innovationsevne og IT til morgenmad

af | 2. november 2015 | Forandringsledelse, Implementering, Kommunikation, Projektledelse

Innovationsevnen afhænger af implementeringskraften

Der bliver talt meget om at innovationsevnen er afgørende for konkurrencen og overlevelsen hos virksomhederne. De skal hele tiden udvikle sig og gøre det bedre, nye produkter, nyeimplementering spiser innovation markeder, optimering af driften og meget mere der kræver innovation. Der bliver også talt om at digitalisering og øget brug af IT er afgørende for konkurrenceevne fx i forbindelse med videndeling, samarbejde over afstande, bedre økonomistyring, effektivisering af administrationen. Begge dele er helt fornuftigt og relevant – men ovenstående har det tilfælles, at begge dele ikke har den store effekt, hvis ikke implementeringskraften er til stede.

Implementeringskraft

Nu kunne det blive meget akademisk med en masse henvisninger til definitioner af implementering og implementeringskraft – det vil jeg undlade her.
Men med implementeringskraft mener jeg evnen til at gennemføre OG opnå en hensigtsmæssig effekt af de innovationer, digitaliseringsprojekter, omstruktureringer, stratgier mv. man er kommet frem til. For en ting er at komme op med de gode eller rigtig løsninger på de udfordringer virksomheden står over for, en anden ting er evnen til at gennemføre de løsninger og opnå effekten. Her vover jeg så den påstand at det er bedre at kunne gennemføre og opnå effekt af en middelmådig løsning end ikke at kunne gennemføre og opnå effekt af en super løsning. Altså argumentet er at implementeringskraften er vigtigere end innovationsevne og de perfekte it-systemer og strategier. Det er selvfølgelige bedst hvis man magter begge dele. Det er der en del virksomheder der gør, det kan man se på diverse ranglister og aktiekurser mm.
Men jeg tror på at implementeringskraften er en forudsætning for at kunne drage nytte af fx innovationsevne. Med mindre vi kan innovere den måde vi implementerer? – Men igen det skal også implementeres.
Jeg har desværre ikke den fulde (forskningsbaserede) opskrift på at opnå en stærk implementeringskraft – Men jeg har en række (erfaringsbaserede og forskningsbaserede) ingredienser, der kan bringe mange virksomheder lidt på vej med bedre implementeringsevne:

  • Erkendelse – af at implementering ikke kommer af sig selv, heller ikke de gode ideer implementere sig selv, der skal arbejdes hårdt, struktureret og målrettet for at implementere.
  • Projektledelse – for at kunne sikre at implementeringsprojekt(erne) bliver styret på en god måde.
  • Forandringsledelse – for at alle ledere i organisationen kan hjælpe til at gennemføre forandringerne der kræves for at opnå effekten
  • Kommunikation – et vigtig elementer i både projektledelse og forandringsledelse, men så vigtigt at de kræver særskilt fokus, da det ikke kun er projektlederens ansvar men alles ansvar at sikre god kommunikation.
  • Involvering – fordi det ikke kun er cheferne, konsulenterne og lederne, der har de gode løsninger til udfordringerne. Og fordi det er god stil (og fornuftigt) at involvere dem der er vigtigst for at opnå effekten.
  • Lærende evaluering og systemisk tænkning –fordi omfattende implementeringsprojekter ikke kan forudses i sin helhed og der er behov for at justere undervejs både i løsningen og i måden den implementerings på

Vil du øge din implementeringskraft – så er et godt sted at starte vores kursus i implementering og forandringsledelse.

Dette indlæg har også være postet på LinkedIn – se debatten og kommentarer her.